Neuro Degeneratie

Neurodegeneratieve aandoeningen

Er komen steeds meer aanwijzingen dat chronische onstekingsprocessen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van neurodegeneratie, zoals M.S., Parkinson/Parkinsonisme en Alzheimer. In onze praktijk richten wij ons op het vertragen en verminderen van deze “Low-grade inflammation ” naast het herstel van de basisbalans door voeding en suppletie.
Het duurt in de regel tussen de 20 en 30 jaar voor deze aandoeningen zich openbaren. Zaak is dan ook om tijdig preventief in te grijpen als deze aandoeningen in je familie voorkomen. Eenmaal geconstateerd kun je de ontwikkelde schade aan de hersenen niet meer terugdraaien. Wel kunnen we actie ondernemen om dergelijke neurodegeneratie te vertragen of af te remmen.
Wij werken met speciale protocollen binnen onze behandelingen in ons centrum die maatwerk mogelijk maken.

Ontsteking mogelijk oorzaak neurodegeneratie

(artikel in Nieuws van Natura Foundation)

Als oorzaak van dementie worden vaak de amyloïde plaques in de hersenen aangewezen. Dit blijkt echter niet het hele verhaal. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Adelaide (AUS) is er ook een belangrijke rol weggelegd voor het aangeboren immuunsysteem.

CVG neurodegeneratie - hersenen

Onderzoekers hebben een verbindende oorzaak gevonden voor dementie en andere aandoeningen van neurodegeneratie. Ze hebben sterk bewijs in handen dat neurodegeneratie bij al deze aandoeningen veroorzaakt wordt door ‘autoinflammatie’. Hierbij ontwikkelt het aangeboren immuunsysteem een ontstekingsreactie die niet meer uitgaat, waardoor hersencellen uiteindelijk afsterven.
Dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, komt steeds vaker voor. Dit geldt ook voor aanverwante aandoeningen binnen neurodegeneratie. Dit komt mede ook doordat mensen steeds langer leven.

Neurodegeneratie: ziektes lijken op elkaar

Naast Alzheimer, worden ook Parkinson en de ziekte van Huntington gekenmerkt door processen van neurodegeneratie in de hersenen. De symptomen kunnen aanvankelijk erg verschillen, wat komt doordat bij elke afzonderlijke aandoening andere hersencellen als eerste afsterven. Gedurende het ziekteverloop beginnen de aandoeningen echter steeds meer op elkaar te lijken. Daarom
vermoedden wetenschappers dat er één pathway is die alle ziektes binnen het spectrum van neurodegeneratie met elkaar verbindt.
Eerder richtten wetenschappers zich vooral op de rol van eiwitafzettingen, de zogenaamde amyloïde plaques, die bij alzheimerpatiënten in de hersenen worden aangetroffen. Het wordt echter steeds duidelijker dat dit geen volledige verklaring biedt voor het ziektebeeld neurogegeneratie.

“Het bleek in het laboratorium dat bij de ziekte van Huntington onderdelen van het immuunsysteem geactiveerd raken. Het was opmerkelijk dat andere onderzoekers ongeveer gelijktijdig hetzelfde ontdekten bij andere neurodegeneratieve
aandoeningen. Toen we al het bewijs bij elkaar hadden, bleek dat we een sterke zaak hadden dat het allemaal draait om een uit de hand gelopen ontstekingsreactie.”

Triggers die het immuunsysteem activeren

Het aangeboren immuunsysteem is de eerste verdedigingslinie die de lichaamseigen cellen beschermt. Ontstekingsreacties kunnen echter uit de hand lopen vanwege verschillende triggers, waaronder genetische mutaties, epigenetische processen, infecties, toxinen en fysieke schade. Aanvankelijk probeert het immuunsysteem het lichaam te beschermen tegen deze triggers, maar een langdurig geactiveerd immuunsysteem houdt zichzelf in stand. De laaggradige ontstekingen veroorzaken op termijn hersenschade.

“Door anders tegen neurodegeneratie aan te kijken, hopen we tot nieuwe behandelmethodes te komen. We moeten nu de signaalmoleculen van het immuunsysteem verder onderzoeken zodat we goede aangrijpingspunten hebben voor een behandeling waarmee we de aanvang en het beloop van deze vernietigende ziektes kunnen vertragen of zelfs stoppen.”

 

Bent u benieuwd wat Jeroen Hoogakker voor u kan betekenen op het gebied van neurodegeneratie? Maak dan direct een afspraak door te bellen naar 024 354 18 04