Neuro Degeneratie

Neurodegeneratieve aandoeningen

Er komen steeds meer aanwijzingen dat chronische onstekingsprocessen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze neurologische aandoeningen zoals M.S., Parkinson/Parkinsonisme en Alzheimer. In onze praktijk richten wij ons dan op het beperken van deze “Low-grade inflammation”naast het herstel van de basisbalans door voeding en suppletie.

Het duurt in de regel tussen de 20 en 30 jaar voor zich deze aandoeningen zich openbaren, zaak is dan ook om tijdig preventief in te grijpen als deze aandoeningen in je familie voorkomen. Eenmaal geconstateerd kun je de ontwikkelde schade aan de hersenen niet meer terugdraaien, je kunt wel actie ondernemen om te vertragen of af te remmen. Centrum voor Vitaliteit en Gezondheid werkt met speciale protocollen in ons centrum die maatwerkbehandeling mogelijk maken.

Ontsteking mogelijk oorzaak neurodegeneratie

(artikel in Nieuws van Natura Foundation)

Als oorzaak van dementie worden vaak de amyloïde plaques in de hersenen aangewezen. Dit blijkt echter niet het hele verhaal. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Adelaide (AUS) is er ook een belangrijke rol weggelegd voor het aangeboren immuunsysteem.

CVG neurodegeneratie - hersenen

Onderzoekers hebben een verbindende oorzaak gevonden voor dementie en andere neurodegeneratieve aandoeningen. Ze hebben sterk bewijs in handen dat neurodegeneratie bij al deze aandoeningen veroorzaakt wordt door ‘autoinflammatie’. Hierbij ontwikkelt het aangeboren immuunsysteem een ontstekingsreactie die niet meer uitgaat, waardoor hersencellen uiteindelijk afsterven.

“Dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, komt steeds vaker voor. Dit geldt ook voor aanverwante neurodegeneratieve aandoeningen. Dit komt omdat mensen steeds langer leven. In Australië verwachten we daarom dat er rond 2050 twee keer zo veel mensen met dementie zijn”, zeggen de onderzoekers. Neurodegeneratieve aandoeningen kunnen momenteel nog niet worden behandeld.

Neurodegeneratieve ziektes lijken op elkaar

Naast alzheimer, worden ook parkinson en de ziekte van Huntington gekenmerkt door neurodegeneratieve processen in de hersenen. De symptomen kunnen aanvankelijk erg verschillen, wat ermee te maken heeft dat bij elke afzonderlijke aandoening andere hersencellen als eerste afsterven. Gedurende het ziekteverloop beginnen de aandoeningen echter steeds meer op elkaar te lijken. Daarom
vermoedden de wetenschappers dat er één pathway is die al deze ziektes met elkaar verbindt.

Eerder richtten wetenschappers zich vooral op de rol van eiwitafzettingen, de zogenaamde amyloïde plaques, die bij alzheimerpatiënten in de hersenen worden aangetroffen. Het wordt echter steeds duidelijker dat dit geen volledige verklaring biedt voor het ziektebeeld.

“Het bleek in het laboratorium dat bij de ziekte van Huntington onderdelen van het immuunsysteem geactiveerd raken. Het was opmerkelijk dat andere onderzoekers ongeveer gelijktijdig hetzelfde ontdekten bij andere neurodegeneratieve
aandoeningen. Toen we al het bewijs bij elkaar hadden, bleek dat we een sterke zaak hadden dat het allemaal draait om een uit de hand gelopen ontstekingsreactie.”

Triggers die het immuunsysteem activeren

Het aangeboren immuunsysteem is de eerste verdedigingslinie die de lichaamseigen cellen beschermt. Ontstekingsreacties kunnen echter uit de hand lopen vanwege verschillende triggers, waaronder genetische mutaties, epigenetische processen, infecties, toxinen en fysieke schade. Aanvankelijk probeert het immuunsysteem het lichaam te beschermen tegen deze triggers, maar een langdurig geactiveerd immuunsysteem houdt zichzelf in stand. De laaggradige ontstekingen veroorzaken op termijn hersenschade.

“Door anders tegen neurodegeneratie aan te kijken, hopen we tot nieuwe behandelmethodes te komen. We moeten nu de signaalmoleculen van het immuunsysteem verder onderzoeken zodat we goede aangrijpingspunten hebben voor een behandeling waarmee we de aanvang en het beloop van deze vernietigende ziektes kunnen vertragen of zelfs stoppen.”