Pols- en tongdiagnose

Tongdiagnose

Uw tong vertelt u hoe het met u gaat. De kleur, eventuele zwellingen, het beslag, cracks (scheurtjes), tandindrukken en vochtigheid verdeeld over de tonggebieden… het bevat allemaal informatie over uw gezondheid. Tijdens een tongdiagnose bekijken we de verschillende gebieden van uw tong en bepalen op basis daarvan welke behandelmethode voor u het meest geschikt is.

Behandeling na een tongdiagnose

Welke behandeling we starten is afhankelijk van wat we zien. Eventueel voeren we na de tongdiagnose een gezondheidscheck uit met een verdiepende methode, zoals Asyra-Pro, de Vegatest of het NES Health System. Op basis daarvan starten we de behandeling. Het duurt even voordat het effect van een behandeling op uw tong zichtbaar is. De reactie van een tong op het lichamelijke en geestelijke herstel heeft namelijk tijd nodig. De tongdiagnose geeft dan ook vooral informatie over uw gezondheid op de langere termijn.

Hoe werkt de tongdiagnose?

De oorsprong van de tongdiagnose ligt in de Traditionele Chinese Geneeskunde, de Ayurveda (een geneeskunde uit het oude India) en de Tibetaanse geneeskunde. Bij deze vorm van diagnostiek gaan we ervan uit dat ieder tonggebied een ander deel van uw lichaam vertegenwoordigt. Zo ligt uw hart op het puntje van uw tong en uw maag en milt in het middengebied. Ook de energie van uw nieren, blaas, longen, lever en galblaas is zichtbaar op uw tong.

Polsdiagnose

De diagnose van de tong voeren we meestal uit in combinatie met een polsdiagnose. Een pols geeft meer informatie over uw gezondheid op de korte termijn. In de polsader voelen we de energie. Deze energie verandert onder invloed van bijvoorbeeld uitputting, overactiviteit, slijmvorming, oververhitting en afkoeling. Als acupuncturist zijn wij getraind om deze veranderingen in uw pols te voelen en daar conclusies aan te verbinden.

Zelf een tongdiagnose uitvoeren?

Een tongdiagnose is een test die u zelf ook regelmatig kunt uitvoeren, zodat u de vorderingen van uw behandeling kunt waarnemen. U hoeft enkel regelmatig in de spiegel te kijken.

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over tongdiagnostiek of om een afspraak te maken.