Ziekte van Crohn

“Toen ik 8 jaar geleden voor het eerst bij Jeroen een afspraak had, was ik heel erg ziek. Mijn darmen waren door de ziekte van Crohn (Colitus Ulserosa) zo extreem ontstoken dat het ziekenhuis mij had aangegeven dat de aanleg van een stoma ingepland moest gaan worden.

Na jaren stad en land af geweest te zijn naar allerlei artsen en therapeuten, in de hoop de juiste behandeling te vinden was dit tor dat moment helaas zonder resultaat geweest. De hoop dat er een behandeling was die mij kon helpen had ik opgegeven. Als laatste optie was ik nog wel bereid om naar het CVG te gaan. Dit op aandringen van mijn ouders die veel positieve verhalen hadden gehoord.

Tijdens de eerste behandeling bij Jeroen heb ik aangegeven er niet in te geloven dat hij mij kon helpen. Jeroen zei daarop dat ik maar eens moest afwachten. Drie weken later zat ik er weer, en wat voelde ik me goed!! Alles in verhouding uiteraard maar zo had ik mij lange tijd niet gevoeld.

Het ziekenhuis gaf in die periode daarna aan dat mijn bloedwaardes waren verbeterd en dat een operatie op dat moment niet meer noodzakelijk was. Hoe deze verbetering in slechts weken had kunnen gebeuren had hun interesse niet. Helaas, want ik dacht gelijk aan al die andere mensen die hier ook zoveel baat bij zouden kunnen hebben.

In de jaren daarna heb ik ups en downs gehad (zoals dat nu eenmaal gaat bij deze ziekte). Crohn had de ene na de andere verassing voor mij in petto. Al die tijd en tijdens al die vervelende symptomen heeft Jeroen voor mij klaar gestaan en me geholpen met zijn kennis, kunde en pep-talks. Toen ik bijvoorbeeld enkele jaren geleden ontdekte dat deze ziekte ook huidaandoeningen kon veroorzaken, was Jeroen daar ook. Ik kon niet meer lopen zonder krukken en had vreselijke wonden en onstekingen aan beide benen. Wekelijks, en soms 2 keer per week, ging ik naar Jeroen. Die hier speciaal tijd voor maakte. Hij overlegde met collega’s in Amerika aan de hand van foto’s van mijn benen. Samen stemden ze de juiste behandeling af.

Ook hier ben ik bovenop gekomen en momenteel gaat het goed met me. Ik weet inmiddels dat het altijd balanceren zal blijven om geen opvlamming te krijgen. Rust, reinheid, regelmaat (hoe saai soms ook) én Jeroen. Dat zijn op dit moment de 4 elementen die ik nodig heb en waarschijnlijk zal dit zo blijven.

Het ziekenhuis zal ik hiernaast ook nodig blijven hebben voor medicatie, controles en onderzoeken. Maar hier heb ik inmiddels een fijne verhouding in kunnen vinden.

Grappig is, dat tijdens mijn eerste afspraak ik vertelde dat ik de ziekte van Crohn had, dat de reactie van Jeroen was: mooi! Daar kan ik je zeker mee helpen! Deze woorden, toen nog niet geloofd door mij, had ik zo nodig. En ze werden waarheid.

Bedankt Jeroen, voor al je goede zorgen, de fijne gesprekken en mijn gezondheid!!

Tot over 2 weken ;).”