Vitamine B12-tekort

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12 , wordt vaak als een Vitamine B12 – tekort benoemd. Wij noemen het in ons Centrum liever een Vitamine B12 – probleem.

Waarom noemen wij het Vitamine B12-tekort een Vitamine B12-probleem ?

  • Een gouden standaard voor het bepalen van een Vitamine B12-status ontbreekt.
  • Vitamine B12 problematiek is NIET te meten in het bloed door de huisarts of specialist.
  • Het enige wat telt is of de patiënt vooruit gaat met het inzetten van een B12 – interventie , van welke soort dan ook!
  • De B12-symptomen zijn hier maatgevend. Kan iemand klachten afvinken bij die lijst dan gaat diegene vooruit , kan diegene dat niet, dan gaat die persoon niet vooruit en zal er een andere B12 ingezet moeten worden, een ander zuigtablet van een andere fabrikant of een andere toedieningsvorm!
  • Er wordt teveel gedacht “Vitamine B12 tekort is een ‘hype’ en vervolgens wordt de patiënt niet meer serieus genomen, terwijl het een zeer ernstig verlopend klachtenbeeld geeft of kan geven….

Hoe kunnen wij een Vitamine B12 – probleem oplossen?

  • Door het B12-probleem van alle kanten te analyseren en naar de totale gezondheid van een persoon te kijken.
  • de samenhang te bepalen van de klachten, daarbij de persoons-geschiedenis te bekijken en daarop door te vragen.
  • medicatiegebruik te bekijken in relatie tot de totale problematiek

Het meest belangrijk hier is te METEN bij ons in de praktijk welke stoffen naast een eventuele B12 aangevuld moeten worden op cel-niveau! Tevens is van essentieel belang te meten WELKE B12 in welke vorm het OP DAT MOMENT bij DIE PERSOON doet en in WELKE DOSERING. Dit kan in de vorm van zuigtabletten (deze zijn van verschillende fabrikanten ,wij meten meer dan 25 verschillende soorten combinaties) , iedere B12 – combinatie van een andere fabrikant werkt weer anders. Of in bepaalde situaties met behulp van injecties met B12, en zelfs in combinatie met zuigtabletten en injecties tegelijkertijd.

Symptomen van een B12 – tekort in het kort :

Oorzaken B12 – tekort

verminderde inname (vegetariërs/veganisten), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling en overige oorzaken. De meest voorkomende oorzaak van een vitamine B12-tekort is een verstoorde opname in het maag-darmkanaal. Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm (ileum) opgenomen. Andere oorzaken van een B12-tekort zowel bij volwassenen, kinderen en zelfs babies kunnen te maken hebben met een belasting van parasieten, het langdurig gebruik van maagzuurremmers of maag- of darmoperaties, candida, Leaky gut syndroom, auto-immuunziekten, lever- en galblaas problemen, medicatie gebruik (o.a. methotrexaat en anti-biotica), stofwisselingsstoornissen, gebruik van alcohol en wat heel belangrijk is is de invloed van de gezondheid van de ouders bij de bevruchting van hun kind ( Epigenetica )

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van deze Vitamine B12-problematiek? Maak dan een afspraak via onderstaande link,  of bel met Carmen op 024-3541804

 

“Vitamine B12-tekort een hype? Echt niet!” – Wilma Bouhuis-Hoogstraten

Mijn moeder voelde zich al een poos slecht. Weinig eetlust en vaak misselijk met als gevolg minder eten en langzaamaan verzwakken. Op een gegeven moment had ze zo weinig energie dat ze het huis niet meer uitkwam en nauwelijks van de bank /bed kwam.

Omdat ik zelf zeer positieve ervaringen heb met Jeroen Hoogakker, besluit ik ook voor mam een afspraak te maken bij Jeroen. Gelukkig kunnen we snel terecht. Bij binnenkomst wordt mam direct op de bank gelegd omdat ze niet genoeg energie heeft om rechtop te zitten. Jeroen komt al snel tot de conclusie dat we te maken hebben met een B12-tekort. Hij adviseert om de huisarts te vragen om het bloed hierop te controleren.

Omdat het toch echt niet goed gaat, besluiten we dezelfde middag de huisarts langs te laten komen. Lichamelijk onderzoek wijst niets afwijkends uit. Het moet “vanzelf” beter worden. Als ik voorstel om te prikken op B12 vraagt de huisarts de achterliggende reden. Ik vertel haar van het bezoek aan Jeroen en zij reageert nogal laconiek en vindt dat B12 een hype is en “modern”. Ze besluit toch mee te gaan in ons verzoek en er wordt bloed geprikt. De volgende ochtend wordt mijn moeder gebeld door de huisarts met de mededeling dat er een ernstig B12-tekort is en ze direct gaan starten met 12 injecties B12.

Gelijktijdig met de B12-injecties hadden eigenlijk ook de B12-smelttabletten gegeven moeten worden. Dit is helaas nagelaten waardoor het herstelproces langer duurde dan noodzakelijk was.