Vitamine B12-tekort

Vitamine B12-tekort

Een vitamine B12-tekort uit zich vaak in bepaalde klachten. Denk aan tintelingen in handen of voeten, concentratieproblemen, afasie (verkeerd woordgebruik), ataxie (moeilijk lopen) of een verminderde reuk en smaak. Ook psychisch kan een vitamine B12-tekort zijn weerslag hebben. Depressies, dementie en zelfs psychoses kunnen aan een B12-tekort worden gerelateerd.

Vitamine B12-tekort testen

In alle hiervoor genoemde gevallen is het verstandig om uzelf te laten testen om erachter te komen of er sprake is van een vitamine B12-tekort. Ook wanneer u darmklachten, een darmziekte, auto-immuunaandoening of andere klachten heeft, kan een Vitamine B12-test zinvol zijn. Wij raden ook veganisten, vegetariërs of mensen met een eetstoornis altijd een test aan.

De behandeling van een vitamine B12-tekort wordt uitgevoerd door Jeroen Hoogakker van het Centrum voor Vitaliteit en Gezondheid. Voor meer informatie neemt u gerust contact op.

Behandeling van een B12-tekort

De behandeling van een B12 tekort of een probleem met betrekking tot een verhoogd ge-/verbruik van B12 wordt ingezet na het testen welke B12 op dat moment bij u past , dat kan van persoon tot persoon, van situatie tot situatie verschillen en van moment tot moment . De juiste B12 is van belang, of de B12 doet het of een B12 doet het niet. Het is als de sleutel in een slot, of de deur gaat open( met de juiste b12) of de deur blijft gesloten. De B12-waardes in het bloed geven hier geen duidelijke uitslag over! Wij hebben jarenlang ervaring met de B12 – keuze en de behandeling daarvan. In de loop van de B12-behandeling wordt iedere keer gecheckt door middel van vragen en meten of de voorgeschreven B12 nog wel de meest optimale is of niet op dat moment. Een belangrijk gegeven is hierbij of eerdere klachten weer aan het terugkeren zijn. De B12 symptomatologie, m.a.w. de B12 symptomen zijn hierbij leidend en niet de bloedonderzoeken of andere onderzoeken of gegevens. De inzichten en de resultaten in de praktijk zijn in de regel erg goed en niet vergelijkbaar met resultaten via regulier onderzoek en behandeling!

“Vitamine B12-tekort een hype? Echt niet!” – Wilma Bouhuis-Hoogstraten

Mijn moeder voelde zich al een poos slecht. Weinig eetlust en vaak misselijk met als gevolg minder eten en langzaamaan verzwakken. Op een gegeven moment had ze zo weinig energie dat ze het huis niet meer uitkwam en nauwelijks van de bank /bed kwam.

Omdat ik zelf zeer positieve ervaringen heb met Jeroen Hoogakker, besluit ik ook voor mam een afspraak te maken bij Jeroen. Gelukkig kunnen we snel terecht. Bij binnenkomst wordt mam direct op de bank gelegd omdat ze niet genoeg energie heeft om rechtop te zitten. Jeroen komt al snel tot de conclusie dat we te maken hebben met een B12-tekort. Hij adviseert om de huisarts te vragen om het bloed hierop te controleren.

Omdat het toch echt niet goed gaat, besluiten we dezelfde middag de huisarts langs te laten komen. Lichamelijk onderzoek wijst niets afwijkends uit. Het moet “vanzelf” beter worden. Als ik voorstel om te prikken op B12 vraagt de huisarts de achterliggende reden. Ik vertel haar van het bezoek aan Jeroen en zij reageert nogal laconiek en vindt dat B12 een hype is en “modern”. Ze besluit toch mee te gaan in ons verzoek en er wordt bloed geprikt. De volgende ochtend wordt mijn moeder gebeld door de huisarts met de mededeling dat er een ernstig B12-tekort is en ze direct gaan starten met 12 injecties B12.

Gelijktijdig met de B12-injecties hadden eigenlijk ook de B12-smelttabletten gegeven moeten worden. Dit is helaas nagelaten waardoor het herstelproces langer duurde dan noodzakelijk was.