Maag- lever- en darmklachten en b12-tekort

Darmklachten onderzoek en darmklachten test

Darmklachten kunnen zich op veel manieren uiten. Weinig eetlust hebben, vaak misselijk zijn, regelmatig last hebben van een opgezette buik of afwijkende, onregelmatige ontlasting hebben die bijvoorbeeld erg dun, vast of vreemd van kleur is. Welke darmklachten u ook heeft, het is altijd aan te raden om darmklachten te laten onderzoeken. Een darmklachten onderzoek of darmklachten test kan meer duidelijkheid geven, zodat er een behandelplan op maat kan worden gestart. In onze praktijk van het CVG in de regio Nijmegen kunt u een darmklachten onderzoek laten uitvoeren.

Aanhoudende darmklachten

Wanneer u last heeft van aanhoudende darmklachten, dan bent u zeker niet de enige. Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van aanhoudende darmklachten. De oorzaak is echter niet bij iedereen hetzelfde. Overgewicht, stress, een parasiet, een verstoring van de darmflora… er zijn tal van oorzaken die aanhoudende darmklachten opleveren. Veel darmklachten zijn te relateren aan een vitamine B12-tekort.

Darmklachten en vitamine B12-tekort

Vitamine B12 zit in dierlijke producten, zoals melk, vlees, vis en eieren. Wij moeten ervoor zorgen dat we voldoende vitamine B12 via voeding binnenkrijgen. Vitamine B12 hebben we nodig voor een goed functionerend immuunsysteem, een normale stofwisseling en het optimaal functioneren van de hersenen en zenuwen. Bij maagdarminfecties kan het lichaam vitamine B12 minder goed opnemen en kan er een tekort ontstaan.

Vitamine B12-test

Een tekort aan vitamine B12 kan weer leiden tot een verscheidenheid aan symptomen, zoals maagklachten, een vergrote milt of lever, ontstekingen in het spijsverteringskanaal, een verminderde stofwisseling, een glutenintolerantie, de Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, leverproblemen, darmkanker en gasvorming. Maar ook concentratieproblemen, vermoeidheid, depressies, dementie en autisme kunnen het gevolg zijn van een vitamine B12-tekort. Om te weten of er sprake is van een vitamine B12-tekort is testen de enige oplossing. Een vitamine B12-test voeren we altijd uit bij mensen die met darmklachten bij ons komen. Maar ook raden we veganisten, vegetariërs, mensen met een eetstoornis en mensen met een darmziekte of auto-immuunaandoening aan om het vitamine B12-tekort te testen. En wist u dat het langdurig slikken van maagzuurremmers ook kan leiden tot een vitamine B12-tekort?

Darmklachten test laten uitvoeren

Wilt u een darmklachten onderzoek laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Mogelijk dat een darmklachten test onderdeel uitmaakt van het onderzoek, zodat we u gericht kunnen behandelen.